donderdag 19 april 2012

Hoe bouw je een merk met medewerkers?

Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers van je bedrijf je merk kennen en uitstralen? O ja, extra moeilijkheid: het bedrijf is net gefuseerd én heeft verschillende buitenlandse vestigingen. Dat was de taak waar Priva (http://www.priva.nl/) een jaar of zeven geleden voor stond. Tijdens de Nima Internal Branding bijeenkomst bij Priva vertelden Angela Petrillo en Judith van Zanten hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Familiecultuur
Wat ooit begon als een klein familiebedrijf, opgezet door ‘meneer Prins’, is nu uitgegroeid tot een multinational met honderden werknemers in binnen- en buitenland, dat geleid wordt door zijn kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat al die nieuwe medewerkers weten waar het merk voor staat? En dat ze dat uitstralen naar de klanten? Priva bedacht er een mooi internal branding concept voor.

Aandachtsgebieden
Er was een aantal aandachtspunten:
  • de recente fusie van het moederbedrijf uit De Lier dat tuinbouwproducten levert en het bedrijf uit Delft dat gebouwen ontwerpt, die alle twee hun eigen bedrijfscultuur hadden. Angela legde het uit als 'het verschil tussen boerenkool en sushi'.
  • de culturele verschillen tussen de hoofdvestiging in Nederland en de buitenlandse vestigingen
Internal brandingproces
Al snel kwam het projectteam erachter dat er nog weinig literatuur over internal branding is en dat vooral literatuur met best practices schaars is. ‘Dus gingen we het gewoon maar doen’, vertelde Judith. Samen met haar collega’s stelde ze een merkontwikkeltraject op. In sessies met het management en de medewerkers werden de kernwaarden bepaald: duurzaamheid (het pand in De Lier is volledig klimaatneutraal), welzijn (voor mensen en planten) en rendement (voor de klanten). De pay-off werd: creating a climate for growth. Zie hier http://www.youtube.com/watch?v=Nzd3OLmL_F4 het resultaat.

Glocal identity
Nadat de identiteit was vastgesteld, moest deze ook gecommuniceerd worden met de buitenlandse vestigingen. Waar soms behoorlijke weerstand tegen het hoofdkantoor was. Een slimme strategie was de ‘glocal identity’; niet één op één kopiëren, maar harmoniseren. Dus de globale strategie, toegepast op de locale situatie.

Leerpunten
De belangrijkste lessen van Judith zijn:
  • Medewerkers betrekken is essentieel om draagvlak te krijgen
  • Als je medewerkers betrekt, moet je ook écht luisteren naar wat zij zeggen en iets doen met wat er door hen gezegd wordt
  • Er is niet één model of één tool die altijd werkt
  • Voor het slagen van een IB-proces is steun vanuit de directie een randvoorwaarde
  • Kortom: interne communicatie = zenden, internal branding = luisteren, luisteren en dan verbinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten