woensdag 18 april 2012

Communicatie als gedragsveranderaar

Afgelopen maandag ben ik bij een Logeion bijeenkomst geweest over communicatie als gedragsveranderaar. Boeiend onderwerp dat ik jullie niet wil onthouden!

Een aantal experts gaf aan waar hun leerpunten liggen op het gebied van gedragsverandering. Zo sprak er iemand die jarenlang betrokken is geweest bij het tabaksontmoedingsbeleid van het KWF. Ook lector Reint Jan Renes van de Hogeschool Utrecht vertelde over de ontwikkelingen van de onderzoeksgroep rond leefstijlcampagnes in het publieke domein. De centrale conclusie was dat het ontzettend moeilijk/ zo goed als onmogelijk is om gedragsverandering te realiseren met uitsluitend communicatie. Je hebt altijd ook andere factoren nodig zoals faciliteiten of capaciteiten van mensen. Denk bijv. aan het stimuleren van mensen meer met de trein te laten reizen ipv de auto. Dan volsta je niet met alleen communicatie, maar heb je ook faciliteiten nodig als een P+R. Als we met communicatie gedrag willen bewerkstelligen zullen we sowieso moeten aansluiten bij de dagelijkse sociale ervaringen van de doelgroep. We zijn gewoontedieren en passen ons graag aan aan de sociale norm. Hier wordt dat mooi geïllustreerd!

Zie hier de presentatie van de bijeenkomst ; bevat ook een aantal leuke cases voor onze colleges!

En dit vind ik een leuk filmpje 'Even Slikken' van hoe communicatie waarschijnlijk wel heeft bijgedragen aan gedragsverandering, al is het de vraag hoe blijvend die verandering is...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten